Hydrolatul – ce este?
Hydrolatul, cunoscut și sub denumirile de descărcare, apă florală sau ulei floral, este o componentă importantă a industriei cosmetice, fiind apreciat pentru proprietățile sale hidratante și calmante. Hydrolatul este un subprodus obținut prin distilarea plantelor medicinale și oferă unele avantaje esențiale, cum ar fi proprietăți hidratante și anti-inflamatorii și antioxidante, precum și proprietăți aromatice. Acesta poate fi folosit ca un înlocuitor sau îmbunătățitor, în produsele pentru îngrijirea pielii și a părului sau poate fi folosit ca un produs curativ, pentru uz intern sau extern.
Hidrolatul a fost folosit încă din vremurile antice și, în plus, el nu este considerat ca fiind un produs chimic, care ar putea fi dăunător pielii. Acesta prezintă o serie de avantaje, pe lângă proprietăţile sale nutritionale, cum ar fi faptul că hidrolatul nu conţine nici alcool, nici substanţe conservante, care pot fi iritante pentru piele. De asemenea, hidrolatul este mai ușor de absorbit în piele, deoarece structura sa moleculară este mai mică decât uleiurile esențiale.
Hidrolatul este obținut prin distilarea cu vapori a plantelor medicinale, folosind cea mai simplă metodă cunoscută de a separa uleiul volatil esenţial (uleiul care se evapora la căldură) de apa ce conține restul principiilor active. Uneori, hidrolatul conţine chiar și o cantitate mică de ulei esențial, ceea ce îi conferă, de asemenea, unele proprietăţi aromatice și, în plus, mai conţine și alte substanţe, cum ar fi minerale, acizi organici, aminoacizi, glicozide și peptide. Aceste substanțe sunt, de asemenea prezente în uleiurile esenţiale, însă în concentraţii mai mici.
Din punct de vedere al îngrijirii pielii, hidrolatul prezintă o serie de beneficii importante. Acesta poate fi folosit pentru a hidrata și revitaliza pielea și poate fi utilizat ca un micellar, făcându-l mult mai bun decât alte formule de curăţare a feței pe bază de alcool. Unele dintre cele mai bune hidrolate pentru îngrijirea pielii sunt hidrolatul de trandafir, de lavandă și de malțită. Acestea conţin acid lactic, care este foarte bun pentru curățarea pielii, precum și nenumărate bogăţii de vitamine și antioxidanţi, care pot ajuta la combaterea ridurilor și a liniilor fine.
Hidrolatul poate fi utilizat ca un toner și un exfoliant natural pentru a ajuta la menținerea pielii curăţate și revitalizate, precum și ca un tratament facial, sub formă de loţiune sau comprese. Hidrolatul poate fi, de asemenea, folosit pentru un masaj relașant și, prin urmare, el poate reduce stresul și oboseala si poate ameliora dificultăţile de somn și stările de anxietate.
Hidrolatul este, de asemenea, eficace pentru îngrijirea și tratarea părului. Balsamurile și shampoo-urile pe care le conţin, curăţă părul, îl fac să arate mai sănătos și mai bogat și previn uscăciunea și deteriorarea părului. Unele hidrolate sunt, de asemenea, considerate a fi antiinflamatorii și, prin urmare, ele pot fi folosite pentru a trata scalpul iritat. Unele exemple de hidrolate ce pot fi folosite pentru îngrijirea părului sunt hidrolatul de mușețel, de lavandă, de geranium și de cimbru.
Hidrolatul poate fi obţinut de la o varietate de plante și fiecare tip are un miros și gust distinct. De exemplu, hidrolatul obţinut din trandafir are un miros florat și dulce, în timp ce cel din rozmarin are un miros mai proaspăt și mai lemnos. Unele dintre cele mai populare hidrolate sunt hydrolatul de arbore de ceai, hidrolatul de lavandă, hidrolatul de musetel, hidrolatul de citrice și hydrolatul de mușețel.
Există, de asemenea, și unele hidrolate care sunt considerate „neajutorate” și conţin conținuturi reduse de principii active și nu sunt recomandate pentru a fi folosite în produsele cosmetice. Aceste hidrolate includ hydoriantul de cânepă, hydrolatul de amarant, hidrolatul de mentă, hydrolatul de salvie, hidrolatul de oțet de vin și hydrolatul de zmeură.
Hidrolatul – folosirea lui în produsul cosmetic
Hidrolatul poate fi folosit ca un înlocuitor sau îmbunătățitor în produsele cosmetice. Acesta poate fi folosit pentru a îmbunătăţi formulele de produse cosmetice, cum ar fi produsele pentru îngrijirea pielii și a părului, pentru a-l face mai hidratant și mai curat. Acesta poate fi, de asemenea, folosit ca un ingredient curativ, în tratamentele faciale. De exemplu, hidrolatul poate fi folosit în loţiuni pentru hidratarea pielii, în măști pentru a curăţa și revitaliza pielea și poate fi folosit în tratamente faciale de detoxifiere.
De a